At leve alene er ikke det samme som at føle sig ensom.
Stadigt flere mennesker lever alene – og rigtig mange mennesker føler sig ensomme. Faktisk følte hele 15% af mennesker over 18 år sig ugentligt ensomme i 2015, viser en undersøgelse lavet af Danmarks Statistik.
Man kan tro, at de to ting hænger uløseligt sammen – men det tror jeg ikke nødvendigvis er tilfældet.
Jeg tror ikke, det er sådan, at de mennesker, der står i statistikken som eneste voksne i husstanden, er netop de mennesker, der figurerer som værende ensomme i undersøgelsen
– eller at alle de mennesker, der er skilt, ikke har højere ønske end at finde en ny partner at leve sammen med.
For det at leve alene er ikke det samme som at føle sig ensom. At leve alene kan faktisk betyde det modsatte – hvis det at leve alene er valgt til.
Hvad mener jeg nu med det?
Jo, det betyder to ting: for det første har du valgt dig selv til.
Du ved, du er noget værd, fordi du er dig. For det andet: du har taget ansvaret for dit eget liv og kommer det i det, som giver dig glæde.
Hvis du aktivt har valgt at leve alene, har du sikkert gjort dig mange tanker om, hvad du ønsker – og ikke ønsker – i dit liv.
- Du har gjort op med dig selv, hvilket indhold, der er vigtigt i dagligdagen, og du har med stor sandsynlighed nogle interesser, du finder givende, uanset om disse indebærer samvær med andre eller ej.
- Du er bevidst om, hvad du står for, hvad du kan lide, og hvilke mennesker, du finder interessante at tilbringe tid med – og vigtigst af alt, så holder du af dit eget selskab.
- Du behøver ikke en anden at dele din dagligdag med for at føle, du selv og dit liv er noget værd.
- Du har jo indset, at du selv har ansvaret for dit liv, og derfor gør du noget for at skabe det hver dag.
Alt det betyder, at du har valgt dit aleneliv til – og ikke kun valgt noget fra. Du har opdaget nogle fordele ved at være alene, som du ikke ønsker at give afkald på.
Det kan være, du elsker at kunne tage impulsivt afsted en weekend eller en uge uden at skulle koordinere det med andre end dig selv.
Du sætter stor pris på at fordybe dig i en interesse og glemme tid og sted uden dårlig samvittighed over for andre, der forventer dit nærvær, og du nyder at spise det mad, du har lyst til, når du har lyst og at høre høj musik kl. 2 om natten i hverdagene.
Ligesom du synes, det er fantastisk at have rum til en pludseligt overnattende veninde, der er dukket uanmeldt op med en flaske rødvin og lyst til en snak – eller hvad ved jeg.
Det centrale er, at du har ro og tilfredshed med det liv, du har valgt at leve alene, og derfor føler du dig ikke ensom.
Så nej, at leve alene er ikke det samme som at føle sig ensom – og i øvrigt kan man sagtens føle sig ensom, selvom man lever sammen med andre.
P.S Find meget mere OPPE-energi på min instagram HER
Kom med op i tankerne hver morgen via mit selvkærligheds boost – GRATIS. Tilmeld dig KLIK her
2 kommentarer på “Loven om fokus: Føler du dig ensom eller føler du dig fri? .”
Jeg har nogle gange haft et billede af, at vi som mennesker er opdelt i nogle usynlige fællesskaber. Det betyder, at vi kan føle os ensomme, selv om vi er sammen med mange andre, fordi der mangler en følelse af forbundethed, som vil give en hel anden oplevelse af at være sammen.
Omvendt har jeg også været i kontakt med mennesker, hvor jeg allerede ved første kontakt har følt,at der er en forståelse, der er svær at beskrive.
For mig er følelsen af ensomhed tæt knyttet med savn. Vi har alle brug for at blive set og forstået. Det hænger ikke nødvendigvis sammen med det, om vi lever i et forhold eller ej. Det hænger sammen med om vi er i kontakt med mennesker, der bekræfter vores selvbillede og som sætter pris på os.
Ja, og den ensomhed man føler, når man er sammen med en anden er den værste, fordi den er sværere at gøre noget ved. Er min erfaring.